Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Édesanyjában tanul meg úszni a delfin!

2008.03.06

 

Thomas Hildebrandt, a németországi Leibnitz Intézet zoológusa fejlesztette ki a háromdimenziós, ultrahangos készüléket, amelynek segítségével egy nemzetközi állatorvoscsoport bámulatos felvételeket készített az emlősök vemhességéről egy portugáliai delfináriumban. A delfinek méhe aránytalanul nagy, és erre szükség is van, hiszen az utód fejlődés közben úszni is megtanul” - magyarázta Hildebrandt, aki végig felügyelte a körülményes forgatást.

"Az okozta a legnagyobb nehézséget, hogy az ideális felvételekhez a delfinmamának a hátára kellett fordulnia, hogy a lélegzése vissza legyen fojtva. Szerencsés esetben ezt öt percig bírta, majd megfordult, és lefröcskölt minket.”

Megérte a fáradozás, mert titkokra is fény derült. A speciális kamera szemléltette, hogy a kisdelfin testén háromhetes korában lábakat idéző kezdemények jelennek meg. Ebből a tudósok azt a következtetést vonták le, hogy a vízilovakhoz hasonlóan a delfin is a pakicetus nevezetű kutyaszerű kis szárazföldi állattól származik. Az is meglepte a kutatókat, hogy a fejlődésnek induló tengeri emlős nyolchetes korában már úszómozgást végez mamája méhében.

A bámulatos felvételekből a National Geographic szerkesztett dokumentumfilmet, amely olyan sikeres lett, hogy Németországban most DVD-n is megjelent. Ősszel nálunk is napvilágot lát az Élet az anyaméhben - állatvilág című produkció, amelyet augusztus 19-én délután 13 órakor a tévécsatornájukon is levetítenek.

Tizenkét hónap
Első hónap: Első, szívdobbanásra utaló jelek, az embrió hossza még nem éri el a másfél centimétert. Lábakat idéző kezdemények jelennek meg rajta, de ezek teljesen eltűnnek a következő két hét során.
Második hónap: A delfinkezdemény a magzatvízben úszkál. Megkezdődik az uszonyok kialakulása.
Harmadik hónap: A vesék kialakulása is megkezdődik.A magzat homlokában kialakul a melonnak nevezett szerv, amelynek segítségével a delfin a kibocsátott hanghullámokat egy irányba képes fókuszálni.
Hatodik hónap: Felismerhetővé válik a farokuszony. A szemek elkezdenek mozogni; kinyílni, becsukódni.
Kilencedik hónap: A méh kezd szűkké válni, ezért a magzat összegömbölyödve nekifeszül a méhfalnak. Mostanra valamennyi szerv kialakult.
Tizedik hónap: A fülek fokozatosan megjelennek; a középső és a belső fül az agyon belül fejlődik ki.
Tizenkettedik hónap: Megszületik a delfin; szemei nyitva vannak, érzékszervei működnek.